вівторок, 14 березня 2017 р.

КІНЕЗІОЛОГІЯ - ГІМНАСТИКА ДЛЯ МОЗКУ

     
Кінезіологія (гімнастика мозку) - наука про розвиток розумових здібностей і фізичного здоров’я через  рухові вправи.
«Гімнастика мозку» — ключ до розвитку здібностей вашої дитини!
    Мозок бере участь у будь-яких діях людини: мисленні, відчуттях, поведінці, навчанні — усе це визначається безпосередньо роботою мозку.

   Мозок — найскладніший орган людини. Це як комп’ютер, у якому вже закладена інформація про всі функціональні зв’язки в організмі. Він накопичує інформацію і здатний виконати будь-яке завдання, пов’язане з регуляцією організму. Відомо, що людина використовує тільки 5–7 % можливостей головного мозку, а решту й не використовує взагалі! 
   Мозок — головний споживач енергії в нашому тілі. Хоча його маса становить лише близько 2 % маси тіла, цей орган використовує майже 20 % калорій, які потрапляють в організм. Незначні травми головного мозку можуть порушити його роботу та вплинути на життя людини. Певні ділянки мозку відповідають за окремі функції. Наприклад: y лобові долі кори головного мозку відповідають за зосередження, прогнозування, думки, контроль над імпульсами й ухвалення рішень; y скроневі долі відповідають за пам’ять, настрій та самовладання; передня одиночна звивина відповідає за переключення уваги та гнучкість мислення. 
   Для того щоб людина могла якнайповніше реалізувати свій потенціал, необхідно розвивати й покращувати роботу головного мозку. Складається враження, що людина не розуміє того, яке велике значення має безперешкодна робота цього органу в нашому повсякденному житті. Ми не шануємо свій мозок. Наприклад, ми дозволяємо дітям бити футбольний м’яч головою, кататися на роликах без каски й при цьому не замислюємося про наслідки, до яких можуть призвести навіть незначні травми голови.
  Розвиток головного мозку дитини починається в утробі й активно продовжується після народження. Згідно з дослідженнями фізіологів, права півкуля головного мозку керує тілом та відповідає за координацію рухів і просторове зорове сприйняття. Ліва півкуля відповідає за сприйняття слухової інформації, постановку цілей і побудову програм. Єдність мозку передбачає діяльність двох півкуль, тісно зв’язаних між собою системою нервових волокон (мозолисте тіло). Мозолисте тіло знаходиться між півкулями головного мозку в тім’яно-потиличній частині та складається з 200 млн нервових волокон, необхідних для координації роботи двох півкуль та передачі інформації між ними. Проблеми функціонування мозолистого тіла порушують пізнавальну активність дітей. Якщо порушується провідність через мозолисте тіло, то провідна півкуля бере на себе велике навантаження, а друга блокується. Як наслідок — зв’язок між півкулями втрачається. Порушуються просторова орієнтація, адекватне емоційне реагування, координація зорового й аудіального сприйняття з робочою рукою. Дитина в такому стані не може читати й писати, сприймаючи інформацію на слух або очима.
Значну частину кори великих півкуль мозку людини займають клітки, пов’язані з діяльністю рук. У віці від півтора до трьох років дитина переживає етап зацікавленості до дрібних предметів. Рухи пальців приводять до збудження мовних центрів головного мозку й посилення узгодженої діяльності мовних зон. Основний розвиток міжпівкульних зв’язків формується в дівчаток до 7 років, у хлопчиків — до 8–8,5 років. Удосконалення інтелектуальних і розумових процесів необхідно починати з розвитку рухів пальців і тіла. Розвивальна робота має бути спрямована від рухів до мислення, а не навпаки! Для успішного навчання й розвитку дитини в школі однією з головних умов є повноцінний розвиток міжпівкулькової взаємодії. Цьому сприяють кінезіологічні вправи. Сучасні кінезіологічні методики направлені на активізацію різних відділів кори великих півкуль. Це дозволяє розвивати здібності людини або коригувати різноманітні психічні проблеми. Найбільш сприятливий період для інтелектуального (розумового) розвитку — це вік до 10 років, коли кора великих півкуль ще остаточно не сформована. І наша мета саме в цей період:
- розвиток дрібної моторики, пам’яті, уваги, мислення;
- розвиток мовної активності;
- усунення дислексії (труднощів у навчанні читання й письма). 
Кінезіологія належить до методики самозбереження (здоров’язберігаючої). Вона не вимагає окремого часу. Заняття краще проводити в ігровій формі з творчим підходом. Така діяльність налагоджує зв’язок між батьками та дітьми, забезпечує вплив батьків на дітей і формує відносини між членами родини.


Пам'ятка для батьків

Наука кінезіологія – гімнастика для мозку.
Кінезіологічні  вправи

1 Вправа « Кнопка мозку»          
 Однією рукою легко масажуємо по черзі заглиблення між першими й другими ребрами в зоні ліворуч і праворуч. Друга рука знаходиться на пупку, що дозволяє зосередити увагу на центрі ваги тіла. 5–7 хв вправ на день підвищує рівень розумової енергії.

 2 Вправа «Танок»
 Ліву руку стисніть у кулак, великий палець відставте вбік, кулак розверніть пальцями до себе. Правою рукою прямою долонею в горизонтальному положенні доторкніться до мізинця лівої. Після цього одночасно змініть положення правої та лівої рук. Досягайте високої швидкості зміни положень.

 3 «Вухо — ніс»
   Лівою рукою беремося за кінчик носу, а правою — за протилежне вухо. Відпускаємо вухо і ніс, плескаємо в долоні, змінюємо положення рук.

4 «Кулак-долонька-ребро»
Послідовна зміна положення рук: кулак, долоня, ребро. Спочатку виконуємо правою рукою, потім — лівою, а після цього — двома руками разом.
5 «Колечко»
 Почергово й щонайшвидше перебираємо пальці рук, з’єднуючи в кільце з великим пальцем, послідовно з указівного до мізинця.

6 «Окуляри»

7 «Бетмен»

8 «Будинок - їжачок - замок»

9 «Заєць - коза – виделка»
           
                      Шановні батьки!
 Виконуєте вправи з дитиною.  Отримуйте задоволення разом!
 Це не тільки корисно, але й весело! Виконуючи вправи, не забувайте про розвиток інтелекту вашої дитини.
Інтелект — це здатність раціонально досягати поставленої мети. Ставте перед дітьми здійснені задачі. Експериментуйте:
«Мозок, добре влаштований, дорожчий за мозок, добре наповнений» (Мішель де Монтель). 


Немає коментарів:

Дописати коментар